Indkøbsgruppemøde den 29 juli 2013

Indkøbsgruppemøde
Hvornår:
Den 29 juli 2013, kl 18-21
Hvor:
Carsten Lundings Hus, Grøndalsparken. Adressen er Grøndals Parkvej 87, 2720 Vanløse. Det er inde i Parken, mellem Flintholm Station og Finsensvej.
Kommer:
Kirsten, Marikka Vedelstjerne (Vesterbro), Bente, Carsten, Nina, Mogens,Tommy, Laura ,Ane, Louise (Frb, ny), Alexander, Manu (Christiania / Christianshavn),Terese
Afbud:
Jens, Birgit
Aftensmad:
Jeg laver salater og tænder en grill, tag selv noget grill-bart med.
Ordstyrer:
Alexander
Referent:
Mogens

Dagsorden:

0. Prioritering af dagsorden

1. Nyt fra kollektivgruppen

3 lugeture afholdt nu. De har været en stor succes.
Skal vi fremover have flere lugepatruljer – og sammen med andre gårde?
Måske hvor vi osse tager på markvandring og bruger noget tid på andre ting. Søren fra bakkegården måske osse interesseret. Skal det tages op på avlermødet?
Hvad kan vi få fra avlerne til gengæld? Fx kan vi få lov og høste nogle ting og tage det med tilbage?

Carsten: Det bliver ikke i indkøbsgruppens regi - men hvis der er nogen, der vil være med, bliver der lavet en gruppe.
Tommy: Det kunne være i arrangementsgruppens regi. Man kunne kombinere det med viden om de faktiske forhold hos producenterne. Vi skal opfordre til at det bliver andet end blot arbejde på gården (fx læring). Vi lader opfordringen gå videre til arrangementsgruppen.

Fra Jonas i kollektivgruppen: "Jeg har besøgt Samsø og flere af medlemmerne af foreningen Økologisk Samsø. Jeg vil foreslå både Samsø ost og Samsø korn og frø, som noget vi bør aftage (hvis ost vakuum-pakkes behøver vi ikke at have dem på køl).
Det åbner op for at lave en lugepatrulje/sommerferie-aftale, hvor KBHFF-medlemmer kan komme i direkte kontakt med sine avlere og afgrøder og samtidig få en bæredygtig sommerferie til Samsø, med mad og husly givet af avlerne mod nogle dages arbejdskraft i marken."
Er det noget indkøbsgruppen er interesseret i? De har flere ting som vi ikke får nu - fx hørfrø og havregryn.
Alex: Det må være landmændene, der finder ud af hvordan tingene kommer frem.
Bente: Det skal muligvis forudbestilles, ligesom fx lam
Carsten: Hvis nogen er interesserede, kan de tage kontakt til Jonas og avlerne for at finde ud af hvordan det hele eventuelt skulle kunne foregå.
Mogens: Der har før været forespørgsler fra Samsø.
Terese følger op med Jonas - indkøbsgruppen laver en liste med relevante spørgsmål til "gruppen":

2. opfølgning på kvalitet, levering osv fra den sidste måned
2a. Jordbær
Der har været problemer med jordbærkvaliteten. Søren siger at dels er det svært at undgå når bærrene plukkes i varmt vejr og dels kan være tranportskader. Bærrene plukkes tirsdag eftermiddag, og bringes til Kiselgården hvorfra de transporteres sammen med deres grønsager onsdag morgen. Derefter omfordeling i Gladsaxe og transport fra Gladsaxe til afdeling og videre hjem.
Vi har derfor prøvet en dyrere transportform med de endnu mere sarte hindbær. De bliver plukket onsdag morgen tidligt hvorefter Søren selv kører bærrene ind til
Vi kan overveje en lidt dyrere transportform hvor de plukkes onsdag morgen og søren selv kører dem ind til Gladsaxe. Det koster 700kr excl moms pr levering, 2 x 1 time + noget til bilen.

Det virkede! Bærrene var meget bedre i sidste uge. Det skal skrives ind i manualen, at bær i åbne bakker (sarte bær som jordbær og hindbær) skal leveres fra avleren til Vanløse og derfra distribueres videre, på trods af ekstra omkostninger.

Et af vores medlemmer troede at jordbærrene kom fra Tyskland fordi de var i de samme bakker som de tyske bakker i supermarkedet. Nogen af Sørens store kunder har ønsket plastbakker hvor de kan se alle bærrene, disse er muligvis lidt hårdere ved bærrene. Det er også et økonomisk spørgsmål, en plastbakke med mærkat koster 1,50, en papbakke med tryk koster 3kr. Jeg tror at han skal købe 50000stk = en palle ad gangen.
(Bente)

Afdelingen er orienteret.

Kirsten noterede, at alle agurkerne fra Viderslund var bløde i Vanløse.

Carsten undersøger med Vidarslund, samtidig med at han kontakter dem ang priserne.

3. Nyt i bestilingsmanualen (ændringer i aftaler, værktøj osv.)
Det ville være dejligt om frugtposen kunne laves efter samme model som ægge- og brødskemaet, Hvor der er en kolonne som kan kopieres ind på Gladsaxefanen i ugens pose. Mon det kunne være noget for Ninna? (Bente)

Det er vigtigt, at afdelingerne ved,at der er to pakkesedler - en til grønt og en til frugt - og at vi i Indkøb skriver det ind i Gladsaxe-pakkesedlen. Det er indkøbsgruppens ansvar, at afdelingerne er klar over det.
Nina og Bente vil undersøge, om det er muligt at føre de to ting ind i samme skema.

4. Hvis der mangler noget
Jeg har prøvet at lave en manual til hvad man gør hvis der mangler noget. Den er skrevet til afdelingerne og til modtageholdet i Gladsaxe, fordi der tit opstår forvirring når det sker. Mangler i leveringen / poserne involverer typisk også Ugens Indkøber. Det ville derfor være fedt lige at vende procedurerne og teksten - er den klart nok formuleret? Læs dokumentet på docs.kbhff.dk / indkøb, det hedder "mangler i poserne"
(Carsten)

Indkøberen er stadig på arbejde, hvis der er mangler ved modtagelsen eller mangler fra producenterne. Om eftermiddagen er det Gladsaxe-vagten, der har ansvaret for at finde ud af, hvad der skal gøres. Det vil være godt, hvis man kunne tage hovedpunkter ud, som gælder for hhv. Gladsaxe-vagter og modtagevagter.

5. Tilbagemelding
Tilbagemeldinger om kvalitet fra afdelingerne samt brug af internt vurderingsskema. (Kirsten)

Det er meget sporadisk om kvalitetstilbagemeldingen bliver udfyldt. Vi skal sikre, at vores afdelinger ved hvilke oplysninger, der er brug for og hvilke oplysninger, der skal i kvalitetsskemaet, så de kan sikre, at kvalitetsskemaet bliver udfyldt (fx af den i afdelingen, der bestiller næste uges grønt).

6. Bygmel
Der mangler mulighed for at bestille bygmel i tilbagemeldingsskemaet. Er der nogen, der kan lave det - please? (og helst i denne uge) (Birgit)

Alexander ringer til Sara og fører det alternativt ind i skemaet under vejledning af Nina.

7. Æg
Forslag om at æg skal koste 2,75 kr frem for 3 kr. Vi køber dem for 2,5 (incl moms). Så denne pris vil være mere i overensstemmelse med vores retningslinjer for prissætning med 10% avance. (Alexander)

Hvis æggene koster 3 kr kan det være med til at udjævne et evt. tab (overskydende æg, smadrede æg)
Det vil være mere gennemskueligt for medlemmerne med 2,75 kr. for æggene.
Alle æg skal koste det samme, så man ikke risikerer fx at skulle runde op, så det niende eller femtende æg bliver dyrere end de otte eller fjorten forrige ...


8. Kulinarisk kvalitetsgruppe
Forslag til oprettelse af en frugt- og grøntgruppe, der er åben for alle i foreningen. Jeg foreslår, at folk der er interesseret, danner en gruppe, der diskutere varekvalitet med et kulinarisk fokus. Man kunne fx diskutere: Hvilke kartoffelsorter er gode. Hvordan skal vore jordbær smage.Hvilke krydderurter kunne vi godt tænke os?
Idéen er at gruppen skal supplere indkøbsgruppen, være med til at løfte en opgave vi i indkøbsgruppen ikke altid har tid til og komme med forslag at at diskutere i indkøbsgruppen.
For mig er det central at vi osse får varer, man ikke ellers samler i det lokale supermarked. Mange af de sorter man normalt får, er udvalgt på grundlag af produktivitet og holdbarhed. Parametre som smag og konsistens synes at komme i anden række. Her har fødevarefællesskabet mulighed for at gå ind og gøre noget andet. Og det gør allerede i et omfang, men der er ikke et forum, som centrerer sig om dette emne. I indkøbsgruppen tales der naturligvis en del om det, men langt de fleste timer går med praktikaliteter omkring selve indkøbet, og omfanget af samtale omkring kvalitet, er mere sporadisk. Men det kan nogle gange kræve en ekstra indsats og få det der er lidt anderledes. Derfor synes jeg der skal være en gruppe for alle i KBHFF, som har til formål at fokusere på kvalitet og variation og endvidere tage ud til landmændene og føre diskussionen videre der. Idéen er at denne gruppe kan supplere og støtte indkøbsgruppen i vores arbejde. (Alexander)

Gruppen diskuterede om hvorvidt en evt. kvalitetsgruppe betød, at indkøbsgruppen bliver degraderet til ”praktisk gruppe, der bestiller” - og om gruppen skal finde nye avler og nye produkter. Gruppen kunne evt. præsenteres på generalforsamlingen.

9: Centrallageret flytter d. 14. august
Alle afdelinger får leveret til Vanløse – også Nørrebro. KBHFFs truckerteam sørger for transportentil alle afdelingerne.

Y. Opdatering af vagtplan:
Vi sørger for at der er indkøbere på vagtplanen for den kommende måned.
http://kbhff.wikispaces.com/Indk%C3%B8bsgruppen+vagtplan+2011

Z. Opret næste møde:
Vi aftaler hvem der inviterer næste gang, og referenten opretter en wikiside for næste møde, det gøres som følger:
1. log ind som wikispaces-bruger i øverste højre hjørne (man skal være logget ind for at oprette nye sider, i modsætning til at editere eksisterende sider)
2. gå til indkøbsgruppens hovedside (dette link åbnes som en ny side, så du kan følge denne vejledning ved siden af), og tryk på Edit: Indkøbsgruppen
3. under overskriften "dagsordener for de næste møder" laver du copy-paste til linket til nuværende møde og flytter ned under referater, derefter stiller du dig op under dagsordener overskriften igen og trykker på knappen "Link" i edit-menuen øverst på siden
4. der dukker et nyt vindue op hvor du skal taste et "link titel" og et "page name" - begge skal hedde "Indkøbsgruppemøde den dd. mmmmm. åååå" og tryk på knappen "Add link"
5. du bliver nu dirigeret tilbage til indkøbsgruppens side hvor du kan se det nye link, sæt musen ind i link teksten og der dukker en bobbel op hvor du vælger "Visit"
6. du bliver nu dirigeret hen til en ny side hvor der står at siden endnu ikke eksisterer. opret den nye side ved at vælge den rette skabelon fra menuen: "Skabelon indkøbsgruppen dagsorden"
7. udfyld de nødvendige felter i tabellen mht tid og sted
8. så er du færdig! godt gået :)